Ova veb stranica koristi kolačiće. Saglasni ste sa tim ako nastavite da koristite ovu veb stranicu Ok Više informacija

MUZEJ NIKOLE TESLE


Celokupna imovina Nikole Tesle je posle njegove smrti 1943. godine, zapakovana, zapečaćena i predata Službi za čuvanje imovine stranaca. Iz hotela Njujorker ona je preneta u „Magacine i skladišta Menhetn“  u kome su se od ranije već nalazile smeštene neke Tesline stvari.  Zalaganjem Save Kosanovića 1951. godine su konačno svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti u Beograd, a Sava Kosanović ih je potom poklonio državi.  Upakovana u 60  različitih „paketa“ , kofera, metalnih sanduka, bačvi, zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija“ uplovila u luku Rijeka septembra 1951. godine. Potom je vozom preneta u Beograd gde je smeštena na Elektrotehnički fakultet.

 

Juna 1952. godine, sa Elektrotehničkog fakulteta, ona je preneta u „Genčićevu vilu“ u tadašnjoj ulici Proleterskih brigada 51, u kojoj se i danas nalazi Muzej. Vlada FNRJ donela je 5. decembra 1952. godine Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle.  Ovo rešenje potpisao je Josip Broz Tito.


Muzej Nikole Tesle u Beogradu je otvoren za javnost 20. oktobra 1955. godine i bio je prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. Ovom prilikom predstavljena je stalna postavka na kojoj su posetioci mogli posmatrati verno izrađene modele po Teslinim nacrtima. Jedan od njih, možda i najčuveniji, pokazuje dejstvo obrtnog magnetnog polja. Isto ono jaje koje je zadivilo posetioce Svetske izložbe u Čikagu 1893. godine je predstavljeno i beogradskoj publici.

 

Izloženi su i prvi Teslini indukcioni motori, maketa hidrocentrale koja ilustruje Teslin polifazni sistem prenošenja, razni generatori, transformatori i teledirigovana maketa broda. Za posetioce je danas svakako najatraktivniji Teslin transformator sa antenom na kome se zasniva fluorescentno svetlo. 

Muzej Nikole Tesle je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji a i u svetu.  Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje sledeće izuzetno vredne kolekcije:


• preko 160.000 originalnih dokumenata
• preko 2000 knjiga i časopisa
• preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata
• preko 1500  fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja
• preko 1000 planova i crteža